Porslinsersättningar

- vackert och hållbart alternativ

Kron- och broterapi är vanligt förekommande behandlingar. Vid stora tandsubstansförluster, på grund av till exempel frakturer, karies, tandslitage eller rotbehandling, räcker det ibland inte med enbart vanlig plastfyllning. En krona är mer hållbar, passar funktionellt bättre ihop med de andra tänderna i bettet och är mer estetisk till utseendet. Kronan ser ut som en riktig tand fast i porslin. Efter slipning och avtryckstagning på kliniken, framställer en tandtekniker en porslinskrona så att den ska passa perfekt i just din mun. Kronan limmas sedan till det som är kvar av tanden. Tandroten finns alltså kvar och kan vara rotfylld eller icke-rotfylld. Det finns flera olika sorters kronor, och vi gör alltid en bedömning från fall till fall vilken variant som är mest lämplig. Om man har en tandlucka kan man fylla ut denna med en porslinstand som sitter fast genom att man limmar den till granntänderna – en bro. Tillvägagångssättet är ungefär detsamma som för kronterapi.

Skalfasader är ett tunt, individuellt anpassat porslinsskal som man limmar till tänderna. På det här sättet kan man bygga ut stora mellanrum, täcka defekta tandytor och jämna till tandraden. Man använder sig av en så kallad minimalinvasiv teknik som innebär att man endast behöver avverka ytterst lite tandsubstans, mindre än 0,5 mm. Det här tack vare att fasaderna kan göras såpass tunna men ändå starka och hållbara. Dock bör man som patient vara medveten om att behandlingen allt som oftast är oåterkallelig i och med avverkningen på tandytan som i de flesta fallen behövs.

Om man har flera porslinsersättningar i munnen rekommenderar vi användning av bettskena för att få maximal hållbarhet. Och även om materialen är starka i sig så är de nya tänderna, precis som dina riktiga, inte lämpliga att använda som verktyg. Var rädd om dem!

Våra tjänster

Välj och boka din behandling nedan

Hittar du ingen tid som passar dig? Slå oss en signal så kan vi i många fall få fram en tid som passar dig!